Asser Filmliga

Match point

22 mei 2006, 12:00 uur / 23 mei 2006, 12:00 uur

Wie Woody Allen zegt, zegt New York. De regisseur en scenarioschrijver (voor ‘Matchpoint’ deed hij allebei) is inmiddels al weer 70 jaar. De filmer produceerde tot nu toe alleen in New York, maar voor ‘Matchpoint’ (of speciaal voor actrice Scarlett Johansson) maakte hij een onverwachte oversteek naar Engeland. In het land waar tennis werd uitgevonden, speelt deze thriller zich ook af.

Hoofdfiguur Chris Wilton is een voormalige tennistopper die de top niet kon vasthouden en les gaat geven op een deftige club. Zo traint hij rijkeluiszoon Tom Hewett met wie hij gelijk maar bevriend raakt. In het evenzo deftige nieuwe leventje ontmoet hij twee mooie vrouwen: Tom’s vriendin Nola en Tom’s zus Chloe . Hij trouwt Chloe en valt als een blok voor Nola.

Woody Allen laat op een subtiele manier zien hoe een op het oog succesvolle jongeling een mislukkeling kan worden. Hoe mensen zich in allerlei bochten kunnen wringen om dat te doen waarvan zij ’s morgens bij het uit bed stappen ongetwijfeld dachten: ‘Vandaag niet meer’. En hoe liefde en een onverwachte seksuele passie twee heel verschillende dingen kunnen zijn. De Amerikaanse regisseur is bovendien in staat om al deze problemen op een verrassende manier door zijn hoofdrolspeler te laten oplossen.

Regisseur: Woody Allen

Scenario: Woody Allen

Groot-Brittannië/Verenigde Staten, 2005, 123 minuten

Met: Scarlett Johansson, Jonathan Rhys-Meyers, Emily Mortimer, Matthew Goode

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.