Asser Filmliga

Magnolia

6 november 2000, 12:00 uur / 6 november 2000, 12:00 uur

‘Magnolia’ speelt zich af in de San Fernando Valley in Los Angeles, waar we een dag meemaken uit het leven van een twintigtal personen die allen worstelen met de schaduwkanten van hun leven. Laag voor laag worden de leugens afgepeld, totdat de ontluisterende waarheid over de personages overblijft. Het is een moralistische vertelling waarin schuld en boete, zonde en vergeving de thema’s zijn.

In deze film heeft Anderson zijn oproep tot liefde voor de medemens verpakt in tragikomische scènes waarin de acteurs zich geweldig kunnen uitleven. Tom Cruise is fenomenaal als goeroe van de mannenbeweging en ook Julianne Moore maakt grote indruk als labiele, half-hysterische vrouw die te laat beseft dat ze een geweten heeft.

Dat Anderson een zeldzaam talent is, bewijst hij niet alleen met zijn scenario en regie maar ook met zijn perfecte gevoel voor filmmuziek. De ingetogen liedjes van Aimee Mann, waarvan sommige volledig te horen zijn, omgeven de personages met de juiste sfeer van eenzaamheid.

Regisseur: Paul Thomas Anderson

Scenario: Paul Thomas Anderson

Verenigde Staten, 1998, 190 minuten

Met: Tom Cruise, Julianne Moore, Melinda Dillon, Melora Walters, Philip Seymour Hoffman, Philip Baker Hall, Jason Roberts, John C. Reilly

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.