Asser Filmliga

Lust, caution

2 juni 2008, 12:00 uur / 3 juni 2008, 12:00 uur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Sjanghai bezet door Japan. Een groep jonge Chinezen maakt plannen om de collaborateur Mr. Yee te vermoorden. De studente Wong krijgt de opdracht het vertrouwen van Mr. Yee’s echtgenote te winnen om zo een affaire te beginnen met Yee zelf. Het plan gaat echter faliekant de mist in, en Wong slaat op de vlucht. Enige jaren later ontmoet ze haar oude vrienden weer, die haar vragen de dodelijke missie op te pakken.

De regisseur van o.a. ‘Brokeback mountain’ en ‘Pride and prejudice’ komt met een film die gaat over collaboratie en verlangen, de innerlijke strijd tussen moraliserende gemeenschapszin en individuele vrijheid en vertoont parallellen met ‘onze’ film ‘Zwartboek’. Wat is goed en wat is slecht? En kunnen/mogen we daar tussen nu na meer dan 60 jaar ook iets grijs zien?

Mooi en ingetogen geacteerd in een broeierige sfeer, terwijl het van binnen toch kookt als een vulkaan. Wonderlijk dat de film de Chinese censuur overleefd heeft, dit ondanks de flink uitgedunde erotische scènes.

Regisseur: Ang Lee

Verenigde Staten/China/Taiwan/Hongkong, 2007, 157 minuten

Met: Tony Leung, Wei Tang, Joan Chen, Wang Lee-horn, Chung Hua Tou

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.