Asser Filmliga

Little Senegal

29 april 2002, 12:00 uur / 29 april 2002, 12:00 uur

Speurtocht naar familieleden. In Amerikaanse producties over de slavernij, zoals ‘Amistad’ en de tv-serie ‘Roots’, wordt deze zwarte bladzijde in de geschiedenis doorgaans bekeken vanuit het perspectief van Afro-Amerikanen die op zoek gaan naar hun wortels in Afrika. In ‘Little Senegal’ draait de Algerijnse regisseur Rachid Bouchareb dit scenario om.

Alloune was jarenlang hij werkzaam als een gids in een slavernijmuseum in Senegal. Na zijn pensionering gaat hij vasthoudend op zoek naar verre familieleden, die in Amerika terecht zijn gekomen via de negentiende-eeuwse slavenroutes.
Zijn speurtocht leidt hem naar de (zeer fraai in beeld gebrachte) achterstandswijk Harlem, waar hij leeftijdgenote Ida als familie identificeert. Hij maakt kennis met haar zonder te vertellen over hun verre verwantschap. In plaats daarvan neemt hij een baantje aan als assistent in Ida’s kiosk. De verhouding van de twee koppige bejaarden evolueert. Van kibbelende arbeidspartners worden ze eerst vrienden, dan minnaars en uiteindelijk delen ze een innige familieband.

Regisseur: Rachid Bouchareb

Algerije/Frankrijk/Duitsland, 2001, 98 minuten

Met: Sotigui Kouyaté, Sharon Hope, Karim Koussein Traore

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.