Asser Filmliga

Lemon tree

27 oktober 2008, 12:00 uur / 28 oktober 2008, 12:00 uur

Sinds de dood van haar man leeft Salma van de bescheiden opbrengsten van haar citroenbomen. Wanneer de Israëlische minister van defensie en zijn echtgenote haar buren worden, eist de geheime dienst dat de plantage citroenbomen om veiligheidsredenen verdwijnt. Salma weigert echter de schadevergoeding die door de minister wordt voorgesteld en besluit met de hulp van haar advocaat de zaak voor het Israëlische Hooggerechtshof te brengen.

De kans dat haar zaak succesvol wordt is klein, het is meer een symbolische daad van verzet. De advocaten die in de film namens de staat Israël optreden maken zich ook nauwelijks zorgen: het voornemen van de minister is rechtmatig, binnen de zogeheten ‘Wet op de Intifada’.

De film ontvouwt zich vervolgens als een klassieke tragedie. Het gelaagde, subtiele spel van de acteurs draagt de film. In de eerste plaats van Hiam Abbas, die als bedrukte weduwe niet alleen haar vechtlust herwint, maar ook haar seksualiteit. Tussen de vrouw en haar veel jongere advocaat (Ali Suliman) bloeit liefde op, wat de patriarchen in het dorp maar zo-zo vinden. De minister van Defensie (Doron Tavory) overtuigt als een politicus die eraan gewend is zijn zin door te drukken.

Regisseur: Eran Riklis

Scenario: Eran Riklis

Israël/Duitsland/Frankrijk, 2008, 106 minuten

Met: Hiam Abbass, Doron Tavory, Ali Suliman

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.