Asser Filmliga

Le Havre

11 juni 2012, 12:00 uur / 12 juni 2012, 12:00 uur

Een optimistisch sprookje over een oude egoïstische man die zijn leven betert door het helpen van een jonge Afrikaanse vluchteling. Hartverwarmende en droogkomische taferelen in de Franse havenstad Le Havre tonen de zachte kant van Kaurismäki. Finse inzending voor de Oscars. Terwijl zijn Finse vrouw in het ziekenhuis ligt, ontfermt de oude, zelfzuchtige schoenpoetser Marcel Marx zich in de Franse havenstad Le Havre over een Afrikaanse jongen, die per container op weg was naar zijn moeder in Londen en de immigratiedienst op zijn hielen weet.

De hand van de meester is onmiddellijk zichtbaar in Aki Kaurismäki’s aandoenlijke, troostrijke en droogkomische drama ‘Le Havre’. Door de zorgvuldig gekadreerde, lange shots en de spaarzame, licht-absurde dialogen. Door zijn kenmerkende, bittere humor en de bijzondere personages, gespeeld door Kaurismäki-habitués als André Wilms en Kati Outinen.

Op het festival van Cannes werd de stijlvaste, licht geëngageerde film vorig jaar onderscheiden met de FIPRESCI-prijs, de prijs van de internationale filmkritiek. Laïka, het hondje van Kaurismäki, kreeg er een speciale vermelding van de Palm Dog-jury.

Regisseur: Aki Kaurismäki

Scenario: Aki Kaurismäki

Finland/Frankrijk/Duitsland, 2011, 103 minuten

Met: André Wilms, Kati Outinen, Blondin Miguel, Jean-Pierre Darroussin

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.