Asser Filmliga

Le gamin au vélo

7 november 2011, 12:00 uur / 8 november 2011, 12:00 uur

Cyril heeft het niet gemakkelijk. Hij woont in een tehuis, maar wil niets liever dan bij zijn vader zijn. Maar zijn vader is verhuisd zonder een adres achter te laten. En zijn lievelingsfiets is ook nog eens spoorloos. Cyril laat het er niet bij zitten en zet vastberaden een zoektocht in. Eenmaal aangekomen bij het huis van zijn vader, blijkt de flat toch echt leeg te staan.

De zoektocht leidt wel tot een ontmoeting met kapster Samantha die, aangedaan door de emotionele Cyril, besluit hem de weekenden op te vangen. Wanneer ze ook nog eens zijn fiets terugvindt, lijkt er weer een sprankje hoop te ontstaan. Als Cyrils vader (een rol van Dardenne-veteraan Jérémie Renier) dan eindelijk op komt dagen, loopt het uit op een deceptie.

‘Le gamin au vélo’ is minder zwartgallig dan de vorige films van de gebroeders Dardenne. De tedere en milde toon is iets nieuws voor de broers. Het is zelfs hun eerste film die zich tijdens de zomer afspeelt, en er is spaarzaam gebruik gemaakt van muziek (Beethoven) om toch een iets andere sfeer op te roepen. Desondanks is er veel herkenbaars: ouders die hun kinderen in de steek laten komen vaak voor in het werk van de Dardennes.

Regisseur: Jean-Pierre & Luc Dardenne

Scenario: Jean-Pierre & Luc Dardenne

België, 2011, 87 minuten

Met: Thomas Doret, Cécile de France, Jérémie Renier

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.