Asser Filmliga

L’adversaire

27 oktober 2003, 12:00 uur / 27 oktober 2003, 12:00 uur

De zaak Romand is berucht in Frankrijk; zowel zijn gewelddadig misdrijf als zijn ongeëvenaarde misleiding.
Romand had bijna 18 jaar lang zich uitgegeven voor cardioloog en onderzoeker bij de Wereldgezondheidsorganisatie in Geneve. In werkelijkheid had hij zijn medicijnenstudie nooit afgemaakt en was hij werkeloos. De rechtbank veroordeelde hem tot levenslang omdat hij begin 1993, toen zijn bedrog niet langer vol te houden was geweest, zijn ouders, zijn echtgenote en zijn twee kinderen had gedood.

Garcia verfilmde de bestseller over Romand en nam alle gereconstrueerde details over.
De fatale afloop staat vanaf het begin vast. Romands motieven vormen het raadsel en de kern van de film. Hij bouwde een denkbeeldig bestaan op waarbij de leugens zich steeds uitgebreider en grotesker opstapelen – zijn virtuositeit als oplichter kan zelfs bewondering oproepen.

Daniel Auteuil (Faure/Romand), altijd op zijn sterkst in gekwelde rollen, lijkt de goedgelovigheid van anderen als een last met zich mee te dragen. Er is een onophoudelijke angst, een drukkend schuldbewustzijn in al zijn bewegingen. Na zijn arrestatie ging Romand psychoanalytische literatuur lezen ‘om mezelf beter te begrijpen’, ook de hoofdpersoon van ‘L’adversaire’ blijft een mysterie.

Regisseur: Nicole Garcia

Frankrijk, 2002, 129 minuten

Met: Daniel Auteuil, François Berléand, François Cluzet, Emmanuelle

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.