Asser Filmliga

La vita è bella

7 juni 1999, 12:00 uur / 7 juni 1999, 12:00 uur

De Italiaanse acteur en regisseur Benigni heeft het gewaagd een komedie te maken met een Naziconcentratiekamp als onderwerp.

De film draait om een joodse vader en zijn zoontje die proberen te overleven in het kamp. Het verhaal bestaat uit twee delen. In het eerste deel verovert Guido (Benigni) de onderwijzeres Dora op wie hij verliefd is geworden, ze trouwen en krijgen een zoon. Het leven lijkt mooi, maar donkere wolken verschijnen boven hun geluk.

Het tweede deel van de film verschilt compleet van toon met de slapstickopening, het is dreigend en meeslepend. Guido en zijn zoontje Giosué worden afgevoerd naar een kamp. Om het kind te beschermen tegen deze afgrijselijke realiteit maakt de vader Giosué wijs dat de oorlog een groot spel is, waar je prijzen mee kunt winnen. Guido moet zich in allerlei bochten wringen om zijn zoon te redden. De ‘regels van het spel’ veranderen per dag. Maar hij slaagt er uiteindelijk in Giosué te redden , omdat hij heeft benadrukt dat je met goed verstoppen punten in het eindklassement kunt verdienen.

‘La vita è bella’ is omstreden en veel geprezen. In Cannes kreeg de film de speciale juryprijs, in Jeruzalem werd Roberto Benigni benoemd tot erelid van de joodse gemeenschap.

Regisseur: Roberto Benigni

Italië, 1997, 114 minuten

Met: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Korgio Cantarini Durano

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.