Asser Filmliga

La promesse

9 februari 1998, 12:00 uur / 9 februari 1998, 12:00 uur

De al twintig jaar samenwerkende broers maakten vooral documentaires. Deze (derde) speelfilm toont dat ook: eveneens hier een sociaal-realistisch onderwerp. En de cameravoering is los en origineel, ze volgt op de voet, dus eigenlijk steeds net iets te laat – waardoor de kijker nooit meer informatie heeft dan de personages zelf, hetgeen de spanning verhoogt. De film speelt in de zeer verpauperde en sociaal gedestingeerde omgeving van Luik.

De vijftienjarige puber Igor ontwikkelt zich, mede onder invloed van zijn vader, tot een echte crimineel. Pas als een illegale Afrikaanse bouwvakker een ongeluk krijgt en door Igor en zijn vader voor dood wordt achtergelaten, begint het schuldgevoel bij Igor te knagen en bekommert hij zich steeds meer om de vrouw van het slachtoffer.

Thema van de film: hoe kan een vader zijn zoon tot een moordenaar maken. Verder is er een duidelijke stijlkeuze in het praktisch ontbreken van muziek: voor de regisseurs zit de muziek in de geluiden van de omgeving en in de stilte van de spanning bij Igor en Assita.

Regisseur: Luc & Jean-Pierre Dardenne

Scenario: Luc & Jean-Pierre Dardenne

België/Frankrijk/Luxemburg, 1996, 93 minuten

Met: Jérémie Renier, Olivier Gourmet, Assita Ouedraogo, Rasmané Ouedraogo

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.