Asser Filmliga

La nana

24 oktober 2011, 12:00 uur / 25 oktober 2011, 12:00 uur

In deze tragikomedie van Sebastian Silva is Raquel al meer dan twintig jaar de huishoudster van de familie Valdez. Maar de norsige, in zichzelf gekeerde vrouw krijgt gezondheidsproblemen en er wordt gekozen voor een extra hulp in huis. Dit tot grote ergernis van Raquel, die zich bedrogen en gepasseerd voelt.

Uit alle macht probeert Raquel haar positie veilig te stellen door de nieuwe werkster weg te pesten. En daar slaagt ze glansrijk in. Zo komt en gaat er een aantal montere werksters, tót de doortastende Lucy wordt ingehuurd. Zij weet precies hoe ze met Raquel om moet gaan.

Sebastián Silva weet genuanceerd en met zwarte humor zijn vinger te leggen op de complexe klassenverhoudingen die in Latijns-Amerika nog altijd zeer duidelijk aanwezig zijn.

De Chileense actrice Catalina Saavedra geeft op indrukwekkende wijze gestalte aan de chagrijnige dame die zwelgt in haar eenzaamheid en eigenlijk met niemand overweg kan. Zeker niet met de dochter des huizes, die in tegenstelling tot zijzelf, vol in het leven staat.

‘La nana’ werd in Zuid-Amerika bedolven onder de prijzen en won de juryprijs en de prijs voor beste actrice op het Sundance Festival.

Regisseur: Sebastián Silva

Chili, 2009, 95 minuten

Met: Catalina Saavedra, Claudia Celedón

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.