Asser Filmliga

La meglio gioventù deel II (2003)

Italië

‘La meglio gioventù’ een familiekroniek in twee delen. Giordana schetst aan de hand van een Romeinse familie veertig jaar recente Italiaans geschiedenis.

Rome, 1966. Twee broers uit een intellectueel gezin, Nicola en Matteo, delen elkanders idealen maar slaan ieder een andere weg in. Matteo kiest voor een loopbaan bij de politie, de linkse student Nicola wordt psychiater.

Via de belevenissen en overpeinzingen van deze broers, hun vrienden en familie, voert de regisseur de kijker door veertig jaar naoorlogse Italiaanse geschiedenis; van het communistisch geïnspireerde
studentenprotest uit de jaren zestig en zeventig, met de opkomst van de ‘antipsychiatrie’ en het terrorisme van de Rode Brigades, tot aan de economische crisis van de jaren tachtig en het grimmige gevecht tegen de maffia, uitmondend in de moord op maffiabestrijder Falcone (1992).

‘La meglio gioventù’ (Best of Youth) – de titel verwijst naar de gelijknamige poëziebundel van Pier Paolo Pasolini uit 1954 – is een impressie van een naoorlogse generatie Italianen die zich staande
probeert te houden in een gepolariseerde samenleving, waarin ‘links’ en ‘rechts’ heftig op elkaar botsen en het persoonlijke sterk verweven raakt met het maatschappelijke.

In Cannes beloond met een minutenlang staande ovatie en de hoofdprijs in Un Certain Regard-competitie. Door sommige critici vergeleken met ‘Heimat’ en ‘Novocento’ en een must voor de liefhebbers daarvan.

Winnaar publieksprijs Internationaal Film Festival Rotterdam 2004.

Regisseur: Marco Tullio Giordana

Italië, 2003, 186 minuten

Met: Luigi Lo Cascio, Alessio Boni, Adriana Asti, Sonia Bergamasco

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.