Asser Filmliga

La mala educación

29 november 2004, 12:00 uur / 29 november 2004, 12:00 uur

Pedro Almodóvar, (‘Todo sobre mi madre’ en ‘Hable con ella’) de plaaggeest van conservatief Spanje, heeft een film gemaakt over zijn jaren op een katholieke kostschool, waar de paters ook al niet van hun jonge pupillen konden afblijven.

De film begint als bij een jonge, succesvolle regisseur een acteur auditie komt doen die een jeugdvriend blijkt te zijn. De twee hebben samen op een katholiek internaat gezeten. De acteur geeft de regisseur ook een verhaal, waaruit wij, terwijl de regisseur het leest, de scènes zien. Dan komen we erachter dat in ieder geval in dit verhaal de acteur door een van de priesters misbruikt is. De regisseur besluit het verhaal te verfilmen, waarvan we ook weer scènes zien. En de regisseur krijgt een verhouding met de acteur, die na verloop van tijd echter niet degene blijkt te zijn voor wie hij zich uitgeeft. Ook de priester van hun internaat maakt op de set zijn opwachting, en geeft dan zijn versie van de gebeurtenissen.

De belangrijkste ingrediënten van ‘La mala educación’ zijn die van de film noir: chantage, persoonsverwisselingen, moord en passie. Een klassieke voice-over zorgt ervoor dat men het spoor door het Droste-effect niet bijster raakt maar de verhalen goed kan blijven volgen. Echter, de traditionele femme fatale is bij Almodóvar een mooie man.

Regisseur: Pedro Almodóvar

Scenario: Pedro Almodóvar

Spanje, 2004, 105 minuten

Met: Gaël Garcia Bernal, Fele Martínez, Javier Camara, Daniel Giménez Cacho, Lluis Homar

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.