Asser Filmliga

Kes

5 maart 2012, 12:00 uur / 6 maart 2012, 12:00 uur

Billy Casper (David Bradley) is een vijftienjarige jongen uit de arbeidersklasse van het Engelse Yorkshire. Hij wordt door zijn moeder verwaarloosd, op school flink gepest en met regelmaat geslagen door zijn eigen broer. Wanneer Billy zich ontfermt over een valk die hij Kes noemt, verandert zijn leven. Billy steekt al zijn vrije tijd in het africhten en temmen van de valk. Door zijn vriendschap met Kes ziet hij in zijn ongelukkige leven toch de zon weer schijnen. Tot op een dag het noodlot wederom toeslaat.

Volgens velen is ‘Kes’ (de film stamt uit 1969 en is recent opnieuw uitgebracht) de beste film die Ken Loach ooit maakte; het is op zijn minst één van zijn betere. Zeker als je bedenkt dat de inmiddels gelouterde cineast hiermee pas zijn tweede film maakte.

De film portretteert de jongen Billy, die door schade en schande wijs wordt. De grimmige sfeerschets is bij vlagen deprimerend, maar die stemming neemt nooit de overhand omdat Loach zijn film nieuwe kracht geeft met een handvol hoopgevende scènes.
Het kost de jonge David Bradley geen enkele moeite om het publiek voor zich te winnen met zijn innemende spel.

Regisseur: Ken Loach

Groot-Brittannië, 1969, 110 minuten

Met: David Bradley, Freddie Fletcher, Lynne Perrie, Brian Glover

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.