Asser Filmliga

Journey to the sun (Günese Yolculuk)

4 oktober 1999, 12:00 uur / 4 oktober 1999, 12:00 uur

‘Journey to the sun’ gaat over drie hoofdpersonen, die elk staan voor een etnisch aspect van de Turkse samenleving. De ontmoetingsplaats in Istanbul, kruispunt van Oost en West en modern en traditioneel. Mehmet, een naïeve jongen van het platteland, is naar Istanbul vertrokken om zijn fortuin te zoeken. Hij si bevriend met Arzu, het meisje uit de wasserette. Arzu is in Duitsland geboren en heeft meer van de wereld gezien dan hij. Mehmet ontmoet Berzan, een uit Koerdistan afkomstige cassetteverkoper. Ze raken bevriend met elkaar.

Langzamerhand begint Mehmet zich bewust te worden van onderhuidse spanningen in de Turkse samenleving. Hij wordt steeds dieper in de Koerdische wereld vol gevaren getrokken. Hij raak zijn baan kwijt, zijn slaapplaats, zijn hoop. Als Berzan sterft, staat er voor Mehmet maar een ding te doen: de reis ondernemen naar Koerdistan om zijn vriend te begraven. Er volgt een roadmovie waarin hij niet alleen op zoek gaat naar Berzans geboortedorp, maar ook naar zichzelf.

De regisseuse en scenarioschrijfster Yesim Ustaoglu heeft een film gemaakt die iets van haar vaderland laat zien, zonder te preken of stemming te maken.
Op het Film Festival in Berlijn kreeg ze de prijs voor de beste Europese film.

Regisseur: Yesim Ustaoglu

Scenario: Yesim Ustaoglu

Turkije/Nederland/Duitsland, 1999, 111 minuten

Met: Newrow Baz, Nazmi Qirix, Mizgin Kapazan, Nigar Aktar

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.