Asser Filmliga

Johan Cruijff – En un momento dado

22 november 2004, 12:00 uur / 6 maart 2005, 12:00 uur

In ‘En un momento dado’ (Cruijffs letterlijke vertaling van ‘op een gegeven moment’ die een staande uitdrukking werd onder de fans) laat Ramón Gieling drie Catalanen en tien Spanjaarden vertellen over de mooiste momenten die Johan Cruijff hen heeft geschonken.

Via interviews wordt duidelijk dat Cruijff nog steeds een mythische figuur is. Volwassen mannen huilen tijdens het ophalen van herinneringen aan legendarische wedstrijden. Meer nog dan het winnen van een wedstrijd op de concurrent was het in de eerste plaats een overwinning van Catalonië op de centrale regering uit Madrid en de gehate generaal Franco.
Cruijff gaf de Catalanen hun trots terug. ‘Het mooiste wat hij ons kon schenken, wij hebben hem nog steeds niet genoeg bedankt’, vindt de oude baas. De tranen staan hem in de ogen.

De verhalen van mensen, de voorbeelden van Cruijffs curieus taalgebruik (vellenkip in plaats van kippenvel) en de fantastische archiefbeelden zijn zonder uitzondering boeiend.

Het eerste deel gaat over de periode van Cruijff als speler dan volgt de periode als trainer en tot slot komt JC himself aan het woord. ‘De man die een geheime afspraak met de bal had’ stelt niet teleur en geeft met zijn positivisme deze film een slotakkoord dat wel wat weg heeft van een feel-good-movie.

De pers: ontroerend en ontwapenend.

Regisseur: Ramón Gieling

Nederland, 2004, 90 minuten

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.