Asser Filmliga

It’s a free world…

29 september 2008, 12:00 uur / 30 september 2008, 12:00 uur

Wanneer de ambitieuze Angie wordt ontslagen, begint zij samen met haar huisgenoot en vriendin Rose een uitzendbureau voor illegale immigranten. Op deze manier hoopt ze snel rijk te worden en te kunnen zorgen voor haar zoontje Jamie. Als een van haar geldverstrekkers met het project stopt, blijven Angie en Rose achter met een grote groep Oost-Europeanen die allemaal nog betaald moeten krijgen. De dingen beginnen ernstig uit de hand te lopen.
Met ‘It’s a free world…’ richt regisseur Ken Loach (van ‘The wind that shakes the barley’) zich op het schimmige circuit waarin migrantenarbeiders in Engeland belanden, en de uitbuit- en ronselpraktijken waarmee ze te maken krijgen en belicht dit in de film vanuit het gezichtspunt van Angie, die door de debuterend actrice Kierston Wareing krachtig en energiek wordt gespeeld.

‘It’s a free World…’ begint mild opgewekt, maar wordt gaandeweg ronduit grimmig. Angie maakt, met panterjas en blond geverfd haar, handig gebruik van haar stoer-sexy uitstraling, en weet al vlot de eerste Oost-Europeanen aan haar bedrijfje te verbinden.

En dan komt er tegenslag. Uitgestelde betalingen,gebrek aan slaapplekken voor illegale werkers. Angie moet kiezen: afhaken of verharden. De film oordeelt zelf niet, maar wanneer breekt het moment aan, dat je als kijker een oordeel velt?

Regisseur: Ken Loach

Engeland, 2007, 93 minuten

Met: Kierston Wareing, Juliet Ellis, Leslaw Zurek, Joe Siffleet

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.