Asser Filmliga

Irina Palm

28 januari 2008, 12:00 uur / 29 januari 2008, 12:00 uur

Marianne Faithfull speelt in Irina Palm een indrukwekkende rol als de middeljarige Maggie. De nogal gedrongen verschijning van haar past prima bij de verveelde, verlegen en eenzame weduwe. Met een aantal zeer subtiele gelaatstrekken trekt zij de kijker mee in een persoonlijk leed dat zich afspeelt tegen een zeer bevooroordeelde omgeving. Zo wordt de kijker verplicht zich te identificeren met het personage. ‘Irina Palm’ is een nogal grimmige voorstelling van het leven in een arbeidersmilieu. De huisjes zijn klein en donker, werk en geld zijn er nauwelijks en het dorpsleven is beklemmend. De pornowereld biedt daarom een soort bevrijding.
De enige troost in het leven van Maggie is haar kleinzoon, maar die is zo ziek dat alleen een operatie in Australië zijn leven kan redden. Geld is er niet en dus maakt Maggie een noodsprong, ze gaat werken als gastvrouw in een seksclub. Er volgt een hilarisch gesprek mat de clubeigenaar Mikky, omdat Maggie denkt dat een gastvrouw klanten welkom heet en thee zet.”Ik wed dat u het woord neuken zelfs niet kan zeggen”, sneert Mikky.
In een setting die doet denken aan die van een toiletjuffrouw helpt ze mannen aan hun gerief. De bezoekers, die fantaseren dat ze bediend worden door een hemelse schoonheid, staan snel voor haar zachte handen in de rij.
‘Irina Palm’ prikt de illusie weer eens door dat de seksindustrie met erotiek te maken heeft.
Prachtig hoe de in bloemetjesjurk geklede Maggie verveeld een boekje leest, terwijl haar hand aan het werk is.

Regisseur: Sam Garbarski

België/Duitsland/Luxemburg/Engeland/ Frankrijk, 2006, 103 minuten

Met: Marianne Faithfull, Miki Manojlovic, Kevin Bishop, Siobhán Hewlett

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.