Asser Filmliga

Insomnia

20 januari 2003, 12:00 uur / 20 januari 2003, 12:00 uur

Hoeveel dagen kan een mens zonder slaap? Hoeveel dagen kan een mens leven in het verduisterende licht zonder de heerlijke verblinding van dromen en nachtmerries? Christopher Nolan verfilmde de Noorse thriller ‘Insomnia’ (1997) als een slaapwandeling door een waaklandschap.
Nolan kennen we nog van de films ‘Following’ en ‘Memento’ die ook in de filmliga te zien waren. Met ‘Insomnia’ laat Christopher Nolan opnieuw zien dat hij tot de beste jonge regisseurs van deze tijd behoort.

Williams is de bad guy in deze hete, zwaar onderkoelde politiethriller waarin Pacino een agent speelt die in Alaska de moord op een meisje moet onderzoeken en zo in contact komt met de psychopaat Williams die zich niet zomaar laat beetnemen. Hij moet daarbij vechten tegen uitputting (de zon gaat in het hoge noorden nooit onder, nooit meer slapen). Verder wordt de zaak nog extra gecompliceerd door een mooie lokale agente, Swank.

Als geheel is ‘Insomnia’ niet alleen een boeiende politiefilm, maar ook een sterk psychologisch drama, over een man die weet dat wat hij doet verkeerd is. Alleen kan hij er niet meer mee ophouden, omdat het alternatief nog minder aanlokkelijk is. Robin Williams en Al Pacino: schijn en werkelijkheid.

Regisseur: Christopher Nolan

Verenigde Staten, 2002, 118 minuten

Met: Al Pacino, Martin Donovan, Hilary Swank, Robin Williams

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.