Asser Filmliga

In this world

9 februari 2004, 12:00 uur / 9 februari 2004, 12:00 uur

Vanuit een vluchtelingenkamp in Pakistan beginnen de neven Jamal en Enayat aan de lange, gevaarlijke reis naar het beloofde land, per bus en vrachtwagen, verstopt tussen schapen of fruit. De jongens hebben hun lot in de handen gelegd van een aantal obscure, geldbeluste mensensmokkelaars, maar het is de enige kans die ze hebben. Daarnaast hangt er nog een ander zwaard van Damocles boven hun hoofd: de vraag of ze wel zullen worden toegelaten in Engeland.

Regisseur Michael Winterbottoms jongste film is het rauw realistische, documentaire verslag van de helletocht die twee Afghaanse vluchtelingen maken door Pakistan, Iran, Turkije en Italië, met Londen als einddoel. Om de reis zo waarheidsgetrouw mogelijk in beeld te brengen, is ook werkelijk gefilmd in de landen die het tweetal aandoet. De filmmakers logen de lokale autoriteiten voor dat ze een film maakten over de Zijderoute, die grofweg langs dezelfde wegen voert.

In de hele film komt geen acteur voor, alle rollen worden vertolkt door mensen die zelf een vergelijkbare reis hebben gemaakt. Dat gegeven, en Winterbottoms gestileerde, consequente regie, maken ‘In this world’ tot een lugubere roadmovie die het netvlies niet snel verlaat.
Bovendien werd er gedraaid met kleine camera’s, zonder kunstlicht en zonder draaiboek. Die aanpak werkt ongelooflijk krachtig en effectief.

Winnaar Gouden Beer in Berlijn 2003.

Regisseur: Michael Winterbottom

Verenigd Koninkrijk, 2001, 88 minuten

Met: Jamal Udin Torabi, Enyatullah, Imran Paracha, Hossein Baghaeian, Nabil Elouahabi, Paul Popplewell

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.