Asser Filmliga

In a better world

5 september 2011, 12:00 uur / 6 september 2011, 12:00 uur

Net als in ‘Brothers’ en ‘After the wedding’ speelt ook ‘In a better world’ zich op twee continenten af. De film begint in een niet nader genoemd Afrikaans land, waar de Deense Anton als arts werkt in een vluchtelingenkamp.

Anton verdeelt zijn tijd tussen zijn werk in Afrika en zijn gezin in Denemarken. Hij is de vader van de verlegen Elias, een jongen die op school flink wordt gepest en weinig vrienden heeft. Dat verandert als Christian in zijn klas komt. Deze Christian is na de dood van zijn moeder met zijn vader terugverhuisd naar Denemarken en weet niet goed hoe hij om moet gaan met dit plotselinge verlies. Hij raakt bevriend met Elias en sleurt hem mee in een wraakactie die volledig uit de hand dreigt te lopen.

Er gebeurt veel in deze film, niet alleen als het gaat om het plot maar zeker ook in de thema’s die worden uitgediept. Maar hoewel de film aandacht heeft voor zaken als pacifisme, de dood, rouwverwerking en Westerse superioriteitsgevoelens, blijft het concept wraak als een rode draad door de film sluimeren.

Susanne Bier laat zien dat ze grote thema’s weet te versmelten tot een speelfilm die haast vanzelfsprekend aanvoelt.

De film ontving een Oscar voor ‘Beste Buitenlandse Film’.

Regisseur: Susanne Bier

Denemarken/Zweden, 2010, 119 minuten

Met: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.