Asser Filmliga

House of sand and fog

10 januari 2005, 12:00 uur / 10 januari 2005, 12:00 uur

De eerste film van Vadim Perelman is een gedurfd dubbelzinnig drama over eenzaamheid, overleven en een fout van de belastingdienst.

De film begint met de vraag van een politieagent aan een vrouw ‘is dit uw huis?’ Deze vraag speelt door de hele film heen. De film laat op ontroerende wijze zien hoe door een simpele feit, namelijk het niet openen van de post het leven van een aantal personen dramatisch verandert.

Kathy moet noodgedwongen haar huis verkopen. Had ze haar post geopend dan had ze dit kunnen voorkomen. Nu wordt haar huis verkocht aan een Iranese familie. De familie Behrani is gevlucht naar de omverwerping van het sjahbewind. In het huis van Kathy zien zij een gelijkenis met het huis wat zij ooit hadden aan het strand van de Kaspische zee.

Kathy wil haar huis terug en zoekt hulp bij een organisatie. Het resultaat van de hulp laat te lang op zich wachten en Kathy krijgt steun van de hulpsheriff Lester. Lester wordt verliefd op Kathy en samen proberen ze de familie Behrani het huis uit te krijgen met alle gevolgen van dien.

“Het dappere aan het debuut van Perelman is dat hij zijn verhaal zo ambigu houdt. Hij maakt het onmogelijk om te kiezen voor Kathy of Behrani, en heel moeilijk om van ze te houden. Daarvoor zijn ze lange tijd te onsympathiek. Connelly speelt Kathy zo gelaten dat ze wel uit een Aziatische slackerfilm lijkt weggelopen. En Ben Kingsley straalt niet alleen grote waardigheid uit, maar ook een staalharde, militaire gedrevenheid. Ook verder biedt Perelman geen makkelijk uitwegen. Alles aan zijn film is ellendig, ook de subtiel benevelde beelden van Roger Deakins (vaste cameraman van de gebr. Coen) en de verrassend spaarzame, maar loodzware tonen van James Horner”. (Rik Herder /
Filmkrant)

Regisseur: Vadim Perelman

Verenigde Staten, 2003, 126 minuten

Met: Jennifer Connelly, Ben Kingsley, Shohreh Aghdashloo, Ron Eldard

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.