Asser Filmliga

Hotel Rwanda

26 september 2005, 12:00 uur / 26 september 2005, 12:00 uur

De tragiek van de Rwandese genocide valt nauwelijks te bevatten. ‘Hotel Rwanda’ brengt een van de grootste humanitaire schandalen uit de recente geschiedenis op imposante wijze terug tot de pogingen van één man om te redden wat er te redden valt.
Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Paul Rusesabagina, die twaalfhonderd tutsi’s en hutu’s wist te beschermen tegen de genocide. Deze Rusesabagina lijkt een eersteklas ritselaar. Hij moet zaken doen met een dubieuze hutu-nationalist, en ook op goede voet blijven staan met de VN-officieren, internationale diplomaten en legerofficieren.

Naast het verleden komt ook de eigen verantwoordelijkheid van de hutu’s en tutsi’s naar voren. Televisiejournalist Phoenix legt het begin van de slachtingen vast. Na het zien van de gruwelbeelden vraagt Rusesabagina zich af hoe iemand niet tussenbeide kan komen. De journalist antwoordt bitter dat de westerse kijker alleen maar zal roepen dat het vreselijk is, om daarna gewoon verder te gaan met het avondeten.

Het Westen toont zich in ‘Hotel Rwanda’ uitsluitend geïnteresseerd in de veiligheid van blanken. In de chaos ontpopt Paul Rusesabagina zich onverwacht als een gehaaide pragmaticus, die het hotel weet om te toveren tot een allerlaatste toevluchtsoord.
‘Hotel Rwanda’ bewijst dat het mogelijk is om de gruwelijke waarheid van een volkerenmoord over te brengen, zonder de kijker om de oren te slaan met afgehakte ledematen.

Regisseur: Terry George

Canada/Engeland/Italië/Zuid-Afrika, 2004, 121 minuten

Met: Don Cheadle, Sophie Okonedo, Nick Nolte, Fana Mokoena, Hakeem Kae Kazim, Joaquin Phoenix

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.