Asser Filmliga

Het stenen vlot (La balsa de piedra)

13 januari 2003, 12:00 uur / 13 januari 2003, 12:00 uur

“In zijn allegorie posteert Sluizer intuïtie en fantasie pontificaal tegenover wetenschappelijk bewijs, de schoonheid van de natuur tegenover de heisa van de stad, solidariteit en idealen tegenover kille logica en hij laat er geen misverstand over bestaan waar zijn sympathie ligt”. Aldus Jan Pieter Ekker van de Volkskrant over ‘Het stenen vlot’, de laatste film van George Sluizer. Het scenario is geschreven naar de roman van de Portugese Nobelprijswinnaar José Saramago.

De film vertelt het indrukwekkende verhaal over het Iberisch schiereiland dat op drift raakt nadat het is losgeraakt van het Europese continent. Na een aardbeving gaapt er plotseling een scheur tussen Spanje en Frankrijk. Het eiland zet koers naar het westen als een gigantisch stenen vlot. Volledig gedesoriënteerd dwalen Portugezen en Spanjaarden rond en trekken het binnenland in, waar ze rusteloos blijven rondzwerven. Joaquim, José, Pedro, Joana en Maria zijn de vijf uitverkorenen. Ze treffen elkaar zonder elkaar te zoeken. Terwijl de chaos om hen heen steeds groter wordt ontdekken de vijf in elkaar de liefde.
Een mediterrane roadmovie.

Voor zijn hele oeuvre, maar in het bijzonder voor ‘Het stenen vlot’ kreeg George Sluizer op het Nederlands Filmfestival de Speciale Juryprijs.

Regisseur: George Sluizer

Nederland/ Spanje, 2000, 112 minuten

Met: Golfo, Icíar Bollaín, Gabino Diego, Diogo Infante, Federico Luppi, Ana Padrao

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.