Asser Filmliga

Hable con ella

3 februari 2003, 12:00 uur / 3 februari 2003, 12:00 uur

‘Praat met haar’, zegt Benigno tegen Marco. Hij is de verpleger van de mooie jonge Alicia die in coma ligt en in de kliniek ontmoet hij de intens verdrietige Marco die aan het bed zit van Lydia de stierenvechtster. Lydia is in coma geraakt doordat de stier haar op de horens heeft genomen. Benigno is ervan overtuigd is dat je tegen comapatiënten moet praten ook al kunnen ze niets terugzeggen en misschien wel niets verstaan.

Benigno is een wereldvreemde man die nadat hij jarenlang aan het bed van zijn zieke moeder heeft gezeten, de persoonlijk verpleger van Alicia is geworden. De vrouw op wie hij hopeloos verliefd is. Hij praat tegen haar over de films en dansvoorstellingen die hij speciaal voor haar heeft bezocht. Net als in de vorige film van Almodóva, ‘Todo sobre mi madre’, raken de verhaallijnen rondom deze twee mannen met elkaar verknoopt.

‘Hable con ella’ is een ingetogen film, een ontroerende vertelling over intense liefde en vriendschap. Benigno mag dan obsessief verliefd zijn, hij is ook een trouw verpleger en een aandoenlijke vriend. Marco, de man die zo snel een brok in zijn keel krijgt is in vergelijking met Benigno een stuk normaler. Maar wat is normaal?

Almodóvar heeft de film volgestopt met de dingen die hij mooi vindt: fragmenten van moderne dans van Pina Bausch en de zang van Caetano Veloso.
En zoals we gewend zijn van deze Spaans cineast: het zijn geen alledaagse verhalen die hij maakt!

Regisseur: Pedro Almodóvar

Scenario: Pedro Almodóvar

Spanje, 2002, 116 minuten

Met: Javier Cámara, Dario Grandinetti, Rosario Flores, Leonor Watling, Geraldine Chaplin

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.