Asser Filmliga

Far from haven

8 december 2003, 12:00 uur / 8 december 2003, 12:00 uur

Julianne Moore schittert als Cathy Whitaker in de nieuwste film van Todd Haynes.
Het is 1957, Frank (Dennis Quaid) en Cathy zijn een voor het oog ideaal echtpaar. Ze leven in een buitenwijk in Connecticut waar hun leven weerspiegeld wordt door glanzende ramen, glimmend gepoetste schoenen en zijdeglanzende jurken. Gaandeweg ontstaat een ander beeld.

In de kleinburgerlijke Amerikaanse samenleving waar zij deel van uitmaken, geeft Frank uiteindelijk uiting aan zijn homoseksualiteit en ontstaat er een onmogelijke liefde tussen Cathy en de zwarte tuinman (Dennis Haysbert). Hun liefde wordt zowel door Cathy’s omgeving als door de zwarte gemeenschap afgekeurd.

‘Far from heaven’ is een eerbetoon van de regisseur aan de film ‘All that heaven allows’ van Douglas Sirk. De film is een esthetisch hoogstandje en een bittere kritiek op de bekrompen leefregels van die tijd. ‘Far from heaven’ is visueel zo krachtig (cameraman Ed Lachman kreeg niet voor niets een Oscarnominatie voor zijn cameravoering) dat je moet oppassen om niet met de schoonheid van de beelden de ellende te laten gladstrijken.

Regisseur: Todd Haynes

Verenigde Staten, 2002, 107 minuten

Met: Julianne Moore, Dennis Quaid, Dennis Haysbert

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.