Asser Filmliga

Fahrenheit 9/11

1 november 2004, 12:00 uur / 1 november 2004, 12:00 uur

Documentaire van Michael Moore verbindt George Bush met familieleden van Osama Bin Laden. Buena Vista International, de filmtak van Disney, verbood Disney-dochter Miramax ‘Fahrenheit 9/11’ uit te brengen, wat volgens Moore te maken had met de invloed van Bush en zijn regering. De documentaire ging tijdens het festival van Cannes in première.

Met nieuws of onbekende inzichten komt Moore niet. Maar zijn verbetenheid en zijn hamerende stijl zorgen wel voor verbaal vuurwerk en schurende situaties. In Washington roept hij, om de hoek bij het Capitool, leden van het congres een halt toe. Hij vraagt hen, na eerst enkele vriendelijke woorden te hebben gewisseld, waarom zij niet hun eigen kinderen naar Irak sturen. ‘Fahrenheit 9/11’ bevat bewegende beelden van Iraakse gevangenen die door Amerikanen worden vernederd, en Moore toont een videofragment waarin jonge soldaten vertellen dat raketten afvuren op Bagdad toch wel iets anders is dan schieten met een videogame.

Los van de politieke stellingname in ‘Fahrenheit 9/11’ biedt de film amusement van grote klasse. Er is hilarische humor, grote ontroering, tomeloze woede en een ferme dosis pathetiek aanwezig.

Een dergelijke waaier van emoties, ook nog voorzien van een explosieve politieke lading, is een zeldzaamheid in het huidige bioscoopaanbod. (Algemeen Dagblad /Ab Zagt)

Winnaar Gouden Palm Cannes 2004.

Regisseur: Michael Moore

Scenario: Michael Moore

Verenigde Staten, 2004, 122 minuten

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.