Asser Filmliga

EXistenZ

28 februari 2000, 12:00 uur / 28 februari 2000, 12:00 uur

‘eXistenZ’ is een van de meest bijzondere films van 1999. Na de film te hebben gezien zal het herlezen van de volgende beschrijving u niet met afgrijzen vervullen, maar hoogstwaarschijnlijk een vertederende glimlach bij u oproepen.

Houdt u vast: eXistenZ is de naam van een biologisch virtueel computerspel voor meerdere personen. Met een kleine ingreep kan een anus-vormig gaatje, de bioport, worden aangebracht onder in de ruggengraat. Met een beetje spuug gaat het inpluggen dan heel gemakkelijk. Via een soort navelstreng is de speler verbonden met de gamepod, een organische joystick, die in speciale fokkerijen gekweet wordt uit levende amfibieën. Druk op een van de tepelvormige nippeltjes en de gamepod komt tot leven. De directe link met het centrale zenuwstelstel garandeert dat eXistenZ een totale fysieke en mentale ervaring vormt.

‘eXistenZ’ is meer dan een profetische serieuze film over een groep mensen die een futuristisch spelletje spelen. Het is ook het spel zelf. Waar de grens precies ligt tussen film en spel is een ingenieuze kwestie en een belangrijke reden van de aantrekkelijkheid van ‘eXistenZ’. Deze film wordt tegelijk ook beleefd als een meeslepende sensuele thriller.

Regisseur: David Cronenberg

Scenario: David Cronenberg

Canada, 1999, 90 minuten

Met: Jennifer Jason Leigh, Jude Law, Ian Holm, Willem Defoe

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.