Asser Filmliga

Eureka

23 juni 2003, 12:00 uur / 23 juni 2003, 12:00 uur

Een broer en een zus zijn samen met de buschauffeur de enige drie overlevenden van een buskaping. Door het gebeuren zijn ze getraumatiseerd maar kunnen hun gevoelens niet uiten. Hierdoor raken ze buiten de maatschappij. Als de beide kinderen hun ouders nog kwijtraken wordt het isolement compleet. Ze vervuilen en vereenzamen in het grote huis. Ook de buschauffeur weet zich niet meer staande te houden in zijn werk en zijn gezin en komt uiteindelijk na omzwervingen bij de kinderen aan. Hij trekt bij de kinderen in en begint ze te verzorgen. Ondanks dat blijft de pijn en de geslotenheid. Er wordt in de buurt een vrouw vermoord. In eerste instantie wordt de buschauffeur vanwege zijn vreemde gedrag beschuldigd. Nadat hij bij gebrek aan bewijs wordt vrijgelaten besluit hij een bus te kopen om samen met de kinderen en een neef een reis te maken. Het begint bij de plek van de kaping en eindigt bij de zee. Het moet een zoektocht worden om hun afgrijselijke herinneringen te verwerken.

Zonder een overbodige scène schets hij in een drieëneenhalf uur, de pijnlijke reis die de personen moeten afleggen om tot een verzoening met hun verleden te komen.

Een prachtige meeslepende zwart-wit film die in Cannes de persprijs heeft gekregen en tot de laatste minuut weet te boeien.

Regisseur: Shinji Aoyama

Scenario: Shinji Aoyama

Japan/Frankrijk, 2000, 217 minuten

Met: Koji Yakusho, Aoi Miyazaki, Masaru Miyazaki, Yohichiroh Saitoh, Ken Mitsuishi, Yutaka Matsushige

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.