Asser Filmliga

Disgrace

26 oktober 2009, 12:00 uur / 27 oktober 2009, 12:00 uur

Bij de universiteit van Kaapstad komt aan het licht dat professor David Lurie (Malkovich) een affaire heeft met een van zijn, gekleurde, studentes. Hij wordt ontslagen en vertrekt naar de afgelegen boerderij van zijn lesbische dochter Lucy, zij verbouwd groenten en bloemen voor de markt en een heeft hondenkennel heeft. Hij maakt kennis met Petrus de zwarte buurman die van Lucy een stuk grond heeft gekocht om een huis op te bouwen en die ook groenten en bloemen verbouwd.

Op de boerderij is hij machteloos getuige hoe Lucy wordt verkracht door drie jonge zwarte mannen, terwijl hij bond en blauw geslagen opgesloten zit op het toilet en de honden vermoord worden. Lucy doet geen aangifte maar neemt een bijzonder voorstel van Petrus aan. Petrus maakt David duidelijk dat de samenleving aan het veranderen is.

‘Disgrace’ is gebaseerd op een in Zuid-Afrika fel bekritiseerde roman van Coetzee, bekritiseerd omdat de zwarte bevolking er niet goed vanaf komt. Maar in het boek wordt ook kritisch naar blanken met hun dubbele moraal gekeken, naar de man-vrouwverhoudingen en naar de grens tussen instinct en beschaving.

Regisseur: Steve Jacobs

Zuid-Afrika/Australië, 2008, 120 minuten

Met: John Malkovich, Jessica Haines, Eriq Ebouaney

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.