Asser Filmliga

Der Untergang

28 februari 2005, 12:00 uur / 28 februari 2005, 12:00 uur

Bij zo’n baas wil iedereen wel werken. Het is november 1942 als vijf jonge vrouwen bij Hitler solliciteren als secretaresse. Traudl Junge is van de vrouwen die het Adelaarsnest bezoeken. Hitler is charmant en vergeeft haar haar typefouten. Deze episode in de film leert dat Hitler niet alleen goed is voor zijn hond maar ook voor zijn personeel. Traudl krijgt de baan.

‘Der Untergang’ toont Hitler en zijn trouwelingen als een sektarische groep, die aan de werkelijkheid geen boodschap heeft. In de Berlijnse bunker leven ze in een fantasiewereld. De beelden worden doorsneden door gruwelijkheden buiten de bunker. In de bunker zoeken degenen met enig realiteitsbesef waaronder Eva Braun het in drank en extatische danspartijen. Alles is toch verloren. De in het nauw gedreven Hitler maakt een manisch-depressieve indruk. Tirades over onbekwaamheid van zijn generaals wisselt hij af met zwijgzaamheid.

“Der Untergang” geeft een overtuigende indruk van Hitlers laatste dagen. Deze film geeft de geschiedenis weer vanuit een ander perspectief. Hitler wordt als mens afgebeeld.

Regisseur: Oliver Hirschbiegel

Duitsland, 2004, 150 minuten

Met: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Corinna Harfouch

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.