Asser Filmliga

Control

21 januari 2008, 12:00 uur / 22 januari 2008, 12:00 uur

Films over popsterren gaan bijna altijd over seks, drugs en rock-‘n-roll, Corbijn vermijdt die clichés.

Zanger Ian Curtis van Joy Division is een gevoelige jongen met een fataal liefdesprobleem. Het is de climax van een drama over een jongen, die beroemd wil worden, maar als hij het is, terugverlangt naar zijn eenvoudige, vroegere leven.

Corbijn koos er voor de film in zwart-wit te filmen, halverwege de film wordt deze keus duidelijk als Curtis over zijn geboortedorp zegt: “It’s poor and it’s grey.”
De bloedserieuze Curtis mist het vermogen zichzelf en zijn problemen te relativeren. Voeg daarbij een meer dan gemiddelde gevoeligheid en zijn tragische ondergang is verklaard.

Meesterlijk schets Corbijn met sobere scènes het traject dat Curtis aflegt in zijn korte leven. Een getalenteerde jongen vol ambitie maar ook honkvast en onzeker. Een jongen die op zijn 19de trouwt met zijn jeugdliefde, een dochter krijgt, rustig werkt op het arbeidsbureau en in zijn vrije tijd optreed met Joy Division.
De snelle roem zorgt voor een succesvol Europees tournee en een buitenechtelijke affaire.
De film laat zien hoe hij worstelt met zijn epilepsie, de loyaliteit aan zijn jeugdliefde en de zware druk van een bestaan als popheld.

Regisseur: Anton Corbijn

Engeland/Verenigde Staten, 2007, 119 minuten

Met: Sam Riley, Samantha Morton, Alexandra Maria Lara, Craig Parkinson, Harry Treadaway

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.