Asser Filmliga

Congorama

3 december 2007, 12:00 uur / 4 december 2007, 12:00 uur

De carrière van de licht excentrieke uitvinder Michel Roy zit in het slop. Hij woont samen met zijn Congolese vrouw en zoontje in België. Op een dag verteld zijn hulpbehoevende vader aan hem dat hij eigenlijk zijn pleegvader is, zijn echte familie schijnt in Canada te wonen.
In een opwelling vertrekt hij naar Québec, op zoek naar zijn biologische ouders.

‘Congorama’ springt heen en weer tussen Wallonië en Franstalig Canada, ze spreken er niet hetzelfde Frans, maar spraakverwarring is nog maar de minste van de problemen waar hij op stuit. ‘’Ich bin ein Quebecker”, roept hij in een dronken bui uit.

Philippe Falardeau combineert elementen van komedie, drama en thriller in een scenario dat veel weg heeft van een kruiswoordpuzzel. Dankzij het overtuigend spel krijgen de meest onwaarschijnlijkheden nog het voordeel van de twijfel.

In zijn drang de kijkers bij de les te houden weet Fallardeau de koloniale geschiedenis van België, de uitvinding van de elektrische auto, de diamanthandel, twee wereldtentoonstellingen en één struisvogel op meesterlijke wijze met elkaar te verbinden waarbij hij ook nog iets te vermelden heeft over het belang van de veerkracht van familiebanden.

Regisseur: Philippe Falardeau

Scenario: Philippe Falardeau

Canada/Frankrijk/België, 2006, 105 minuten

Met: Olivier Gourmet, Paul Ahmarani, Jean-Pierre Cassel, Claudia Tagbo

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.