Asser Filmliga

Comedian harmonists

26 april 1999, 12:00 uur / 26 april 1999, 12:00 uur

De Duitse close harmoniekwintet bestond van 1928 tot 1935; het vergaarde, ook internationaal, een grote populariteit, die te vergelijken is met die van de Beatles.

Omdat drie leden joods waren, kreeg de groep in 1035 een verbod om op te treden; deze drie emigreerden, de anderen bleven achter, nadat ze geweigerd hadden gezamenlijk naar het buitenland te gaan en dus viel de groep uiteen.

De film is een vlotte en aanstekelijke reconstructie van een geniaal muziekensemble (de zang wordt loepzuiver en kraakhelder weergegeven), tegen de achtergrond van Hilters opkomst, die overigens nogal clichématig en niet uitvoerig wordt weergegeven. Deze meeste aandacht gaat uit naar de muziek en de zangers. De groep vertegenwoordigde in die moeilijke crisistijd even een andere, lichte wereld.

Harry Frommermann (in de film: Noethen) richtte de groep naar het voorbeeld van de ‘Revellers’ (een zwarte groep uit Amerika): de stijl werd wat minder ruig en swingend, wat meer in de plooi. Er werd hard, gedisciplineerd d en langdurig gerepeteerd om het ‘vlechtwerk’ van de vijf stemmen te perfectioneren.

Regisseur: Joseph Vilsmaier

Duitsland, 1997, 124 minuten

Met: Ulrich Noethen, Ben Becker

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.