Asser Filmliga

Cloaca

22 maart 2004, 12:00 uur / 22 maart 2004, 12:00 uur

‘Cloaca’ was een uiterst succesvol toneelstuk geschreven door Maria Goos, schrijfster van de series ‘Pleidooi’ en ‘Oud geld’, en de telefilm ‘Familie’. Een verfilming van ‘Cloaca’ lag voor de hand, waarvoor regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen werd aangetrokken.

Vier oude studievrienden worden door omstandigheden tijdelijk op elkaar teruggeworpen. De mannen besluiten uit solidariteitsgevoelens elkaar te helpen, maar de oude vriendschap en vroegere verwachtingen blijken niet bestand tegen de tand des tijds en hun zelfzuchtige ambities. Het failliet van een oude vriendschap wordt net als in het toneelstuk scherp in beeld gebracht.

Het draait om vier veertigers: Pieter (Pierre Bokma) dreigt zijn op slinkse wijze verworven kunstcollectie kwijt te raken en daarmee zijn aanzien; zijn oude vriend, politicus Joep (Gijs Scholten van Aschat) is bezig met zijn carrière en ziet zijn huwelijk onder zijn handen afbrokkelen; Tom (Peter Blok) is cokeverslaafd en Maarten (Jaap Spijkers) heeft een verhouding met de 18-jarige dochter van Joep.
Mooi schrijnend is de dialoog tussen Joep en Maarten in het besef dat zij zelfzuchtige en onsympathieke veertigers zijn geworden. Bokma is ontroerend als oudere homo die nooit de liefde heeft kunnen vinden.

Maria Goos schreef rake dialogen waaruit precies klinkt hoe sterk de band tussen de vier mannen is. Hoezeer de klad ook in die vriendschap gekomen is, nog altijd gebruiken ze de karakteristieke groet ‘cloaca’ als ze elkaar ontmoeten.

Winnaar van de Publieksprijs én Speciale Juryprijs op het Nederlands Film Festival 2003.

Regisseur: Willem van de Sande Bakhuyzen

Nederland, 2003, 108 minuten

Met: Peter Blok, Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat, Jaap Spijkers

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.