Asser Filmliga

Circumstance

30 april 2012, 12:00 uur / 1 mei 2012, 12:00 uur

Atefeh en Shireen zijn twee in Teheran wonende vriendinnen die steeds meer voor elkaar gaan voelen, een liefde die in Iran natuurlijk nog steeds niet wordt geaccepteerd. Aanvankelijk zorgt deze opbloeiende seksualiteit voor een nog dichtere band tussen de twee tieners, maar wanneer Mehran, de broer van Atefeh, verliefd wordt op Shireen, zet dat een neerwaartse spiraal in. Mehran is namelijk vroom moslim en heeft een hele andere kijk op hoe vrouwen zich behoren te gedragen dan de rest van Atefehs familie.

Regisseuse Maryam Keshavarz heeft nogal wat kritiek op het Iranese beleid. Het is een Iranese film waarin eens echt aandacht wordt besteed aan de moeilijke situatie waarin de Iranese vrouwen verkeren. Anderzijds zien we dat het Iranese gezinsleven eigenlijk niet eens zoveel verschilt van het onze. We zien een Iran dat we nauwelijks kennen. Het verhaal speelt zich af in hoofdstad Teheran: er worden grote feesten gegeven, mensen experimenteren met drugs en de ontluikende seksualiteit van Iranese vrouwen wordt getoond.
Naarmate de film vordert krijgt de controle op de vrouwen en de strenge vorm van religie steeds meer de overhand en krijgt de film een meer sinistere lading. Ook is het vooral een klacht tegen het Iranese regime, maar niet op een manier dat het je tegen gaat staan. ‘Circumstance’ is subtiel, verleidelijk en confronterend.

Winnaar Publieksprijs Sundance Filmfestival 2011.

Regisseur: Maryam Keshavarz

Libanon/VS/Iran, 2011, 103 minuten

Met: Nikohl Boosheri, Sarah Kazemy

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.