Asser Filmliga

Cigán

5 november 2012, 12:00 uur / 6 november 2012, 12:00 uur

De film speelt in een armoedig Roma dorp in Oost-Slowakije. De satellietschotel is belangrijk en wat je niet meer nodig hebt beland buiten op de straat. Op 14e jarige leeftijd verliest Adam zijn vader, deze wordt dood aan de kant van de weg gevonden. De doodsoorzaak blijft wat onduidelijk. Betekenen de messteken dat hij vermoord is, zo ja, door wie?
Zijn moeder hertrouwt al snel met de broer van zijn vader, oom Zigo. Oom Zigo verdient de kost met allerlei duistere zaken. Adam moet hier niets van hebben. Adam probeert zijn eigen weg te vinden en zich te ontworstelen aan het zwarte gat waarin hij dreigt te worden meegezogen.

Regisseur Martin Sulík werkt met niet professionele acteurs uit de Slowaakse Roma gemeenschap en de film is gedraaid op locatie. Dit levert een realistisch beeld op van de zeden en de gewoonten, de woonomstandigheden en het dorpsleven.

De film ‘Cigán’ heeft meerdere prijzen gewonnen waaronder de Europa Cinemas Label Award, de Don Quijote Award en de juryprijs op het Karlovy Vary Internatial Film Festival.

Regisseur: Martin Sulík

Tsjechië/Slowakije, 2011, 107 minuten

Met: Jánko Mizigár, Martinka Kotávová, Attila Mokos, Miroslav Gulyas

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.