Asser Filmliga

Catch a fire

15 oktober 2007, 12:00 uur / 16 oktober 2007, 12:00 uur

De film begint met vrolijke, onbezorgde beelden van Chamusso en zijn echtgenote Precious. De jonge vader was a-politiek, de coach van een jeugdvoetbalelftal en een solide arbeider op een olieraffinaderij.

Nadat detective Nic Vos hem ondervraagt en beschuldigt van sabotage, schuift Chamusso op richting het ANC, richting een radicale vorm van verzet. Na lange perioden van isolatie en marteling wordt hij een geharde vrijheidsstrijder. Zijn opponenten brandmerken hem als een ’terrorist’, en dus als een type dat ‘verwijderd’ moet worden. Hij wordt naar de gevangenis op Robbeneiland gestuurd, net als Nelson Mandela.

Na elf jaar kwam Chamusso in 1991 vrij, nadat Zuid-Afrika bevrijd was van het apartheidssysteem. Zoals veel van zijn lotgenoten moest hij besluiten wat te doen met zijn oude vijanden en folteraars. Zij werden immers buren, collega’s, mensen die je op straat tegen kon komen. ‘In de gevangenis zeiden we al tegen elkaar: Laat ons deze mensen vergeven. We laten ze zien dat we niet zo boosaardig zijn als ze denken.’
Chamusso verheft zijn stem: ‘Laat ons vergeven en bij ze blijven.’

Regisseur: Philip Noyce

Frankrijk/Groot-Brittannië/Zuid-Afrika/VS, 2006, 101 minuten

Met: Tim Robbins, Derek Luke, Bonnie Henna, Mncedisi Shabangu

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.