Asser Filmliga

Carnage

12 maart 2012, 12:00 uur / 13 maart 2012, 12:00 uur

Met het bijzonder vermakelijke ‘Carnage’ maakte de 78-jarige Polanski één van de betere films uit zijn latere oeuvre. De verfilming van het succesvolle Broadway-toneelstuk speelt zich af op één locatie binnen een tijdsbestek van anderhalf uur.

Een rijk echtpaar (Kate Winslet en Christophe Waltz) bezoekt een middenstandskoppel (Jodie Foster en John C. Reilly) om een incident op school uit te praten waarbij de twee zoons elkaar te lijf zijn gegaan. In eerste instantie lijkt de zaak snel in der minne geschikt. Maar vooral door het aandringen van de nuffige, te correcte schrijfster van boeken over verwaarloosde kindjes in Darfur (Foster) op gemeende excuses van het rijke jochie loopt de ontmoeting volledig uit de hand. Hierbij keren niet alleen de twee koppels zich tegen elkaar, maar blijken ook de echtlieden onderling al veel te lang al hun irritatie en onvrede te hebben opgekropt.

Polanski kiest geen partij maar brengt het geworstel van zijn personages met sardonisch genoegen in beeld. Het Virginia Wolf-achtige twistgesprek escaleert gedoseerd en de verwijten die het viertal over en weer maakt, worden steeds vileiner.

Regisseur: Roman Polanski

Frankrijk/Duitsland/Polen, 2011, 79 minuten

Met: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz, John C. Reilly

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.