Asser Filmliga

Captain fantastic

5 december 2016, 20:30 uur / 6 december 2016, 20:30 uur

Vader Ben (Viggo Mortensen) praat alsof hij een communistische vrijheidsstrijder in de late jaren zestig is en heeft zijn leven ingericht volgens principes die hij met liefde uiteenzet. Dat kan alleen diep in de bossen, ver weg van de verderfelijke consumptiemaatschappij. Hier bouwen Ben en zijn vrouw Leslie een zelfvoorzienend paradijsje, omringd door hun zes kinderen: drie jongens en drie meisjes.
Vader Ben legt hen een strikt trainingsregime op en leert ze jagen, rotsklimmen en andere overlevingstechnieken. Ze lezen literaire klassiekers, discussiëren over kwantummechanica en leren om ‘onafhankelijk’ te denken — al lijkt Ben blind voor zijn eigen ideologische doctrines.

Als de film begint is dit idyllische bestaan uit zijn evenwicht geslagen. Kort voor de achttiende verjaardag van hun oudste zoon, krijgen Leslie’s depressies de overhand en vertrekt zij naar de bewoonde wereld. Dat dwingt Ben en de kinderen terug naar de maatschappij, waar al snel de vraag rijst hoe houdbaar Bens principes zijn.

Regisseur: Matt Ross

Scenario: Matt Ross

Verenigde Staten, 2016, 118 minuten

Met: Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.