Asser Filmliga

Burn after reading

23 maart 2009, 12:00 uur / 24 maart 2009, 12:00 uur

‘Burn after reading’ opent met Osborne Cox (John Malkovich), een CIA-analist die zijn baan verliest door drankzucht en uit zogenaamde ‘hoger patriottisme’ zijn alles onthullende memoires wil schrijven. Die schrijflust bekoelt elke dag om stipt vijf uur, wanneer Cox zichzelf zijn eerste cocktail mag inschenken: hij is immers geen alcoholist. Zijn verbitterde vrouw Katie (Tilda Swinton) pleegt intussen overspel met de seksverslaafde Harry (George Clooney) en onderzoekt de financi�n van haar echtgenoot met het oog op een scheiding.

De gebroeders Coen zijn zoals vanouds in staat perfect de humor weer te geven in tragische situaties en ook is de satirische spot van de heren scherp en trefzeker. Internetdaten, het schoonheidsideaal volgens de plastische chirurgie, de surveillancesamenleving en misschien wel het meest overbodige apparaat in Amerika: de overheid; ze krijgen allemaal een veeg uit de pan, en het wordt dankbaar uitgebuit in vakkundig opgebouwde komische situaties.

Totaal verschillend van ‘No country for old men’ maar wel met hetzelfde gevoel voor een ‘alles wat kan mislopen, zal mislopen’ filosofie, ontplooit ‘Burn after reading’ zich als een milde zwarte komedie waarin de niet bepaald intelligente personages als antigif moeten dienen voor een cynische ondertoon die past bij de gebroeders Coen.

Regisseur: Ethan Coen & Joel Coen

Scenario: Ethan Coen & Joel Coen

Verenigde Staten, 2008, 96 minuten

Met: George Clooney, Frances McDormand, Brad Pitt, John Malkovich, Tilda Swinton

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.