Asser Filmliga

Broos

11 mei 1998, 12:00 uur / 11 mei 1998, 12:00 uur

‘Pap en mam zijn veertig jaar getrouwd en dat wordt gevierd’. Hoe dat moet gebeuren en wat de definitie van ‘feestelijk’ is, daar zijn de vijf kinderen – meisjes – het niet over eens. Ze besluiten een videoband te maken. De bijeenkomst loopt al snel uit op een confrontatie tussen de zussen. Terwijl de camera draait of als die net even uit is, worden er conflicten vol zusterlijke rivaliteit uitgevochten. Op een komische en ontroerende manier zijn de zussen zichzelf.

‘Broos’gaat over de noodzaak en het recht bijzonder te zijn, de behoefte aan verbondenheid en de terreur van nivellering. Over dochter-zijn en moeder-worden. Terwijl de krachten van de zussen zich bundelen komt het tot euforische hoogtepunten en een broos samenzijn, maar wanneer ze zich tegen elkaar keren, ontaardt het in oorlog.

Een belangrijke rode draad is ‘het recht hebben op geheimen’. Het verschil tussen zelfgekozen stilzwijgen en zwijgplicht. De zussen torsen een geheim met zich mee, pa is anderhalf jaar weggeweest, alle zussen hebben daar een verklaring voor. En de een weet meer dan de ander.

Regisseur: Mijke de Jong

Nederland, 1997, 85 minuten

Met: Marnie Blok, Maartje Nevejan, Leonoor Pauw, Adelheid Roosen, Lieneke le Roux

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.