Asser Filmliga

Brideshead revisited

16 maart 2009, 12:00 uur / 17 maart 2009, 12:00 uur

De in 1945 gepubliceerde roman Brideshead Revisited van Evelyn Waugh is een van de grote klassiekers van de Engelse literatuur. In 1981 werd deze gedoemde liefdesgeschiedenis, die zich afspeelt in de nadagen van de Engelse katholieke adel, bewerkt tot een beroemde televisieserie. Een bioscoopfilm was er nog niet. Dat verzuim is nu goedgemaakt door Julian Jarrold, een televisieregisseur die vorig jaar met de speelfilm ‘Becoming Jane’, vrij naar het leven van Jane Austen, al had laten zien het kostuumdrama aardig in de vingers te hebben.

De liefdeloos opgegroeide Charles Ryder vergaapt zich aan de vrije zeden van een homoseksueel studentenmilieu in Oxford in de jaren twintig, en baadt zich al snel in de gloed van de verliefdheid van zijn medestudent Sebastian Flyte. Door Sebastian komt hij in contact met diens katholieke, op stand levende familie, en laat hij ook zijn oog vallen op Sebastians zuster Julia. Beide relaties zijn gedoemd te mislukken, vooral omdat de Lady die over Brideshead waakt, gespeeld door Emma Thompson, als het er op aan komt geen barsten in het katholieke front toestaat.

Als mooi geacteerd en rijk uitgevoerd kostuumstuk dat de sfeer oproept van de jaren twintig van de vorige eeuw, beantwoordt deze ‘Brideshead Revisited’ aan de verwachtingen.

Regisseur: Julian Jarrold

Engeland, 2008, 133 minuten

Met: Matthew Goode, Ben Whishaw, Emma Thompson, Michael Gambon

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.