Asser Filmliga

Bowling for Columbine

5 mei 2003, 12:00 uur / 5 mei 2003, 12:00 uur

In ‘Bowling for Columbine’ richt Michael Moore zich op de geweldscultuur van Amerika. Hij stelt de vraag waarom komen er in Amerika jaarlijks meer dan elfduizend Amerikanen door kogels om het leven, en waarom in de Europese landen en Canada maar een paar honderd.

Wat volgt is een bizarre zoektocht, die begint op de bank. Iedereen die daar een rekening opent krijgt een geweer als welkomstgeschenk. Hij gaat op bezoek bij een slachtoffer van de schietpartij op de Columbine highschool. Hij bezoekt samen met twee slachtoffers de supermarkt waar kogels nog steeds vrij te koop zijn. Het blijft niet bij bezoeken. Iedere keer stelt hij vragen om grip te krijgen op die bizarre Amerikaanse geweldscultuur. Hoe kan het dat een zesjarige met een geweer naar de kleuterschool kan wandelen om een ander zesjarig kind dood te schieten.

Met deze documentaire laat hij zien hoe diep het geweld geworteld is in de Amerikaanse samenleving. Deze documentaire heeft op het afgelopen IDFA Festival in Amsterdam de publieksprijs gewonnen.

Regisseur: Michael Moore

Verenigde Staten, 2002, 120 minuten

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.