Asser Filmliga

Black butterflies

27 juni 2011, 12:00 uur / 28 juni 2011, 12:00 uur

De jonge Zuid-Afrikaanse kunstenares Ingrid Jonker was een gevoelige en rebelse geest die haar vrije ideeën over kunst, liefde en politiek met een kleine groep gelijkgestemde schrijvers en kunstenaars in Zuid-Afrika deelde, de Sestigers. De grote liefde in haar leven, de schrijver Jack Cope, kan haar niet het geluk en de gemoedsrust geven waar ze naar op zoek is. Met haar vader Abraham Jonker, een rechtse minister voor de Nasionale Party tijdens het Apartheidsregime, heeft ze een moeizame relatie. Politieke onenigheid drijft vader en dochter steeds verder uiteen.

De film: Ingrid (Carice van Houten) raakt nauw betrokken bij ‘die Sestigers’ en voelt zich thuis in een wereld waarin denken en doen niet langer aan de strenge regels van haar vader( Rutger Hauer) gebonden zijn. Ze beleeft affaires met de veel oudere Jack( Liam Cunningham) en de getrouwde schrijver Eugene Maritz (Nicholas Pauling). De opvoeding van haar dochter uit een liefdeloos huwelijk met Pieter Venter, komt steeds meer op de schouders van haar zus terecht als Ingrid zich meer en meer verliest in manische buien en alcohol.

Het belang van het werk van Ingrid Jonker voor de Zuid-Afrikaanse cultuur wordt pas erkend nadat Nelson Mandela haar gedicht ‘Die Kind’ voordraagt bij zijn eerste rede voor het Zuid-Afrikaans Parlement in 1994.

Regisseur: Paula van Oest

Duitsland/Nederland, 2011, 98 minuten

Met: Carice van Houten, Rutger Hauer, Liam Cunninghamm, Graham Clarke

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.