Asser Filmliga

Before night falls

8 april 2002, 12:00 uur / 8 april 2002, 12:00 uur

Deze uitbundige film van de nog jonge filmmaker Julien Schnabel laat een kant van de havenstad Havana zien die niet eerder zo kleurrijk op film is vastgelegd. ‘Before night falls’ gaat over de Cubaanse schrijver Reinaldo Arenas (1943-1990), schitterend vertolkt door de Spaanse acteur Javier Bardem.

De film volgt Arenas van zijn arme doch gelukkige jeugd op het platteland, naar zijn adolescentiejaren in Havana. In Havana ontdekt hij zijn liefde voor mannen en begint zijn succes als schrijver. Het zijn zonnige jaren waarin zich zowel een seksuele als een politieke revolutie afspeelt. Totdat Castro verkondigt dat homoseksualiteit een product van het kapitalisme is. Jaren van verraad volgen en in 1973 wordt Arenas gearresteerd en gevangen gezet. Uiteindelijk moet hij zijn geliefde vaderland verlaten omdat dit vaderland zijn manier van leven niet toestaat.
Johnny Depp neemt in deze film een opvallende dubbelrol voor zijn rekening: als een perverse luitenant en als Bon Bon de travestiet .

Julien Schnabels eerste film was ‘Basquiat’. Naast filmmaker is hij beeldend kunstenaar wiens werk onder andere is aangekocht door het Museum of Modern Art in New York.

Regisseur: Julian Schnabel

Verenigde Staten, 2000, 125 minuten

Met: Javier Bardem, Johnny Depp, Olivier Martinez, Andrea Di Stefano, Michael Wincott

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.