Asser Filmliga

Bamako

3 maart 2008, 12:00 uur / 4 maart 2008, 12:00 uur

In een arme wijk van Bamako, de hoofdstad van Mali, openen burgers op een volksrechtbank een rechtszaak tegen internationale instellingen als het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, die zij medeverantwoordelijk houden voor de armoede die Afrika teistert en verscheurt. Ook al lijkt hun poging recht te spreken weinig kans te hebben, stellen de rechters, advocaten en getuigen alles in het werk om hun pleidooien kracht bij te zetten.

De rechtbank vindt plaats op de binnenplaats van een huis. De woning wordt gedeeld door verschillende families, waaronder die van Melé, een zangeres, en haar echtgenoot Chaka, die werkloos is. Terwijl de rechtszaak zich ontwikkelt, gaan de bewoners hun dagelijkse gang. Sommigen lijken de rechtszaak nauwelijks op te merken, anderen raken erbij betrokken.

De relatie van Melé en Chaka staat op springen. Zij verhouden zich zeer verschillend tot wat er zich in hun achtertuin afspeelt.

In het proces zien we van getuigen schokkende en leerzame redevoeringen. Tegen de dwaasheid en onrechtvaardigheid, kan Afrika zich alleen wapenen met wijsheid en grandeur.

Deze film is door verschillende filmcritici gekozen als een van de betere films van 2007.

Regisseur: Aberrahmane Sissako

Mali/Frankrijk, 2006, 115 minuten

Met: Aïssa Maïga, Hélène Diarra, Habib Dembélé, Aminata Traoré

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.