Asser Filmliga

Antonement

18 februari 2008, 12:00 uur / 19 februari 2008, 12:00 uur

Zoals in ‘Pride & Prejudice’ bewijst Joe Wright als boekverfilmer een talent te hebben de sfeer die schrijvers oproepen fantastisch weer te kunnen geven, ditmaal met ‘Atonement’.

Het verhaal begint in de Engelse zomer van 1935, op de warmste dag van het jaar. Tijdens de naderende dreiging van de Tweede Wereldoorlog leiden Briony Tallis en haar familie een bevoorrecht luxe leventje in hun prachtige landhuis.

Terwijl de familie bijeenkomt, zorgt de combinatie van drukkende hitte en lang onderdrukte emoties die op uitbarsten staan voor een onheilspellend gevoel van dreiging en gevaar.

Er ontvouwt zich een drama waarvan Robbie Turner, de zoon van de huishoudster, het slachtoffer wordt. Briony een meisje met gevoel voor drama en de ambitie om ooit schrijfster te worden, beschuldigt Robbie Turner van een misdrijf dat hij nooit begaan heeft.

Deze beschuldiging vernielt de prille liefde van Robbie en Cecilia, de oudere zus van Briony, en verandert op dramatische wijze voorgoed de levensloop van alle betrokkenen. De beschuldiging van Briony blijven de leden van de familie Tallis tot ver na de Tweede Wereldoorlog achtervolgen.

Het eerste deel van de film speelt zich af in het landhuis van de familie. Het tweede deel is gesitueerd rond Duinkerken, waar Robbie als soldaat in de Tweede Wereldoorlog vecht.

‘Atonement’ is gebaseerd op de roman ‘Boetekleed’ van Ian Mc Ewan.

Regisseur: Joe Wright

Engeland/Frankrijk, 2007, 123 minuten

Met: Knightley, James McAvoy, Romola Garai, Saoirse Ronan, Vanessa Redgrave

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.