Asser Filmliga

An education

24 mei 2010, 12:00 uur / 25 mei 2010, 12:00 uur

De zestienjarige Jenny leidt het perfecte Britse leventje. Ze gaat naar een goede school, haalt fantastische cijfers voor haar opstellen en speelt cello. Alles wordt in dienst gesteld van haar missie om straks naar Oxford te gaan. Want dat is haar droom. Of, beter gezegd, de droom van haar vader. Maar als de charmante en welbespraakte David haar leven binnen rijdt, komt Jenny’s idee over haar toekomst ineens op losse schroeven te staan. David opent een snelweg naar een grandioze levensstijl: nachtclubs, concerten, soupers, modieuze vrienden en uitstapjes naar Parijs.

Hoewel Jenny de beperkingen van haar 35-jarige minnaar wel ziet: zijn vulgariteit, schimmige handeltjes, terloopse diefstal etc., sluit zij hiervoor haar ogen en drinkt haar champagne: de baten overstijgen de kosten.

Schrijver Nicolas Hornby (‘High fidelity’, ‘About a boy’) is de drijvende kracht achter ‘An education’. Hij kocht de rechten van een bitterzoete novelle uit 2003, waarin Lynn Barber de balans opmaakte van haar leerschool der liefde. Hornby schaafde lang aan een soepel script dat in de competente handen van de Deense regisseur Lone Scherfig de cast alle ruimte biedt om te schitteren.

Winnaar publieksprijs Sundance Film Festival 2009.

Regisseur: Lone Scherfig

Groot-Brittannië, 2009, 95 minuten

Met: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.