Asser Filmliga

About Schmidt

31 maart 2003, 12:00 uur / 31 maart 2003, 12:00 uur

‘About Schmidt’ is de nieuwe film van regisseur en scenarioschrijver Alexander Payne en speelt zich, net als zijn twee vorige films ‘Citizen Ruth’ en ‘Election’, af in Omaha, Nebraska: de geboortestad van Payne. Hij beschrijft zijn karakters met lichte ironie en humor zonder verbitterd over te komen.

Jack Nicholson speelt in ‘About Schmidt’ Warren Schmidt, een net gepensioneerde man die terugkijkt op zijn leven en zich realiseert dat hij eigelijk niets heeft betekend. Zijn bestaan maakt geen verschil. Hij kijkt naar zijn huwelijk en vraagt zich af: “Wie is die oude vrouw die in mijn huis leeft?” De enige die echt veel voor hem betekent, is zijn dochter Jeannie (Hope Davis) die tot zijn ongenoegen wil gaan trouwen met een louche waterbeddenverkoper (Dermot Mulroney). Als zijn vrouw plotseling overlijdt, besluit hij met de camper die hij ooit op aandringen van zijn vrouw heeft gekocht door het land te gaan rijden, op weg naar zijn dochter om de bruiloft te voorkomen. Wat er precies in Schmidt omgaat komen we te weten door de lange brieven die hij naar zijn zesjarige pleegkind Ndugu schrijft.

Nicholson acteert formidabel in deze film waarvoor hij speciaal zijn gebruikelijke torenhoge salaris heeft laten schieten. Hij zet Schmidt op subtiele wijze goed neer als een wat norse, onsympathieke man. Je krijgt steeds meer met hem te doen ook al is hij niet sympathiek, want onder die wat stijve en norse houding zit een bange man die zijn leven verspilt heeft.

Regisseur: Alexander Payne

Verenigde Staten, 2002, 124 minuten

Met: Jack Nicholson, Hope Davis, Kathy Bates, Dermot Mulroney, June Squibb

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.